WYBORY SAMORZĄDOWE 2020

Stanowisko Prezydium Krajowej Rady Radców Prawnych z dnia 24 stycznia 2020 r.

Prezydium Krajowej Rady Radców Prawnych wzywa wszystkie konstytucyjne organy władzy publicznej do respektowania uchwały trzech Izb Sądu Najwyższego z dnia 23 stycznia 2020 r.

Przekroczenie przyznanych kompetencji przez którąkolwiek z władz zagraża stabilności ustroju Państwa Polskiego, prawom i wolnościom obywatelskim oraz bezpieczeństwu obrotu prawnego. Przedmiotowa uchwała Sądu Najwyższego została wydana w celu ustabilizowania porządku prawnego naruszonego niezgodnym z ustawą zasadniczą działaniem władzy ustawodawczej i wykonawczej. Ma ona jednocześnie na celu ochronę praw podmiotowych jednostek przed bezprawnym działaniem władzy wykonawczej. Wyłącznie powrót do zgodnej z Konstytucją RP zasady równowagi władz jest w stanie zagwarantować udział Polski w rodzinie państw demokratycznych.

30.06.2020

Konkurs AIJA na najlepszego prawnika przyszłości – „Różnorodność i integracja”

Informujemy, że Międzynarodowe Stowarzyszenie Młodych Prawników AIJA, którego Krajowa Izba Radców Prawnych jest członkiem, organizuje konkurs dla studentów i absolwentów prawa do 45 roku życia na najlepszego prawnika przyszłości (ang. Best International Future Lawyer Award Competition). AIJA to organizacja, która zrzesza ponad 4000 prawników do 45 roku życia z ok. 90 krajów. Udział w […]

29.06.2020